Derfor bør du (selv) headhunte mere og annoncere mindre

+3 must-knows inden du går i gang.

Der er ingen tvivl om, at annoncering virker.

Det er blandt andet derfor at Ballisagers rekrutteringsanalyse i 2023 konkluderede, at 85% af danske virksomheder anvender annoncering, som deres foretrukne rekrutteringsstrategi.

Der er rigtig mange ansættelsesbehov, der bliver løst på den måde.

Det skal du selvfølgelig blive ved med - især hvis du fortsat kan juble over både mængden og kvaliteten af ansøgerne.

Der er dog 3 ting jeg har erfaret om annoncering de sidste 20 år - specielt de sidste 12 år med egen rekrutteringsvirksomhed:

  • Uanset hvordan du og jeg vender og drejer det, så er annoncering den mest passive rekrutteringsstrategi, der findes. Kun lige slået på målstregen af ingenting at foretage sig.

    Det kan føles, som om du nu aktivt er i gang med at rekruttere, mens det du reelt har givet afkald på er kontrollen med processen for en længere periode. Du har lagt initiativet 100% over til dem, der læser din annonce.

  • Når du annoncerer, er du afhængig af at “de rigtige” ser jobannoncen. Hvem “de rigtige” er, er af gode grunde meget forskelligt.

    Men - fællesnævneren for svaret jeg over årene har fået er, at de rigtige ligger mere i kategorien “erfaren og/eller passiv kandidat” end “ledig og/eller uerfaren”. Førstnævnte kategori er sjældent ledige og størstedelen af dem læser ikke jobannoncer.

    Til gengæld stjæler sidstnævnte kategori en stor del af din tid, når du skal sortere i alle de ofte urelevante ansøgninger, du har modtaget.

  • Går du efter at ansætte den dygtigste af ansøgerne eller en af de dygtigste, der findes til jobbet? Det er klart, at sætter du din lid til annoncering, så går du med en strategi, hvor du altid ender med at ansætte den bedste af ansøgerne.

    Du frasorterer de svageste ansøgere indtil du står tilbage med et slut-felt af de stærkeste. Men - det er langt fra ensbetydende med, at du ansætter en af de dygtigste til jobbet. For de dygtigste har med stor garanti ikke set din annonce (Derfor punkt 1 og 2)

Det er i realiteten altid nemt at finde nye medarbejdere. Det svære er at finde de rigtige og de dygtige.

Headhunt er markant anderledes

Når du headhunter gør du det modsatte end ved annoncering. Her tilvælger du selv en pulje af de dygtigste, der findes til jobbet og går efter at ansætte en af dem.

Aktivt headhunt er den mest effektive tilgang til rekruttering, der findes.

Af den simple årsag, at du er 100% i kontrol med processen helt fra start og på få dage kan skabe samme (og bedre) resultater, som en jobannonce tager en måned om.

Hvis altså “de rigtige” ser annoncen…

Hvorfor er der så ikke flere, der vælger headhunt, som deres primære rekrutteringsstrategi?

Jeg tror egentlig, der er mange, der har forsøgt sig med at headhunte selv.

Og det er jo blandt andet det du gør, når du proaktivt kontakter dine tidligere kolleger eller når du laver en rundspørge blandt dine nuværende.

Men ofte stopper det der.

Som jeg ser det, så er der primært to-en-halv årsag til, at der er mange, der ikke headhunter i det omfang, de burde.

Årsag 1

Det kan virke overvældende eller uoverskueligt. Hvordan kommer jeg i gang? Hvad skal jeg gøre? Tid er et issue - det har jeg ikke lige nu. Og så forsøger man noget halvhjertet, oplever ikke nok succes og forfalder til det, man altid har gjort: Annoncering.

Årsag 2

Jeg har oplevet mange, der “kæmper” med en række indre barrierer, når de skal gå fra passiv til aktiv rekruttering. Især hvis man står alene med opgaven. Den primære inde barriere handler om, at overvinde modstanden mod at være opsøgende og agere mere “sælgende”. At få det første opkald overstået. At trykke på "send" når man efter utallige rettelser, har den først besked klar til afsendelse.

Det er både følelsen af at forstyrre unødigt/være til besvær, pådutte nogen noget og så er det en underliggende frygt for afvisning. Afvisning er aldrig rart…

Årsag 2,5

Etik og moral. Nogen synes det er umoralsk eller uetisk at kontakte andre virksomheders medarbejdere.

Jeg kan sagtens følge logikken. Men samtidig har samme gruppe mennesker intet problem med at hyre en headhunter, de kan gemme deres moralske skrupler bag.

Faktum er, at der bliver headhunted i stor stil hver eneste dag. Og jeg vil til enhver tid anbefale, at du selv står for det. Der findes ingen headhunter, der kan “sælge” jobbet og virksomheden, som du selv kan.

Der findes tilgengæld rigtig mange headhuntere, der kan hjælpe dig med det modsatte. Og det koster på dit employer brand.

Rekrutteringsbranchen er en ureguleret branche, hvor du med en telefon og en computer kan kalde dig Headhuntspecialist eller Rekrutterings-ekpert fra imorgen.

I min tidligere rekrutteringsvirksomhed headhuntede mit team og jeg over 1.000 dygtige mennesker på over 12 år. Ingen af os har nogensinde modtaget et surt opstød over at række ud - tværtimod. Og kvaliteten af processen og medarbejderen, der ender med at blive ansat, har altid være højere end ved annoncering. Altid.

Men det kan jeg jo sagtens sige.

Derfor vil jeg både være fræk, opsøgende og sælgende over for dig lige nu!

Jeg har lavet et mini-onlinekursus til dig, der gerne vil i gang med at headhunte eller få mere ud af det, du allerede gør.

På minikurset kommer vi omkring alt det du skal bruge, for at finde frem til og kontakte de dygtige kandiater, du har behov for.

Og minikurset er designet, så du kan være i gang med at headhunte allerede samme dag du har gennemgået det.

På mini-onlinekurset får du:

  • Videolektioner hvor jeg fortæller dig: Hvad du skal have styr på inden du går igang. Hvordan du finder frem til dygtige profiler. Hvordan du skaber den indledende kontakt. Hvordan du gennemfører første snak i telefonen succesfuldt.

  • Linkedin-beskeden med den største hitrate gennem 12 år. Det er på ingen måde ligegyldigt, hvad du skriver i den første besked til kandidaten. Jeg viser dig den besked, jeg har haft størst succes med, hvordan den er opbygget og forklarer hvorfor den virker så godt. Så kan du genbruge alt det du vil.

  • Hvordan du overvinder de typiske barrierer i dig selv… Og afliver "myterne" om det at headhunte.

Det koster kun 222 kr.

Og så får du 3 BONUSSER med i købet:

  • Forberedelsesskabelon som gør det nemt at komme i gang og så du altid fremstår skarp i alle dine dialoger.

  • Fri RekrutteringsspecialistGPT du kan bruge, som din effektive og utrættelige makker. (Jeg forklarer hvordan)

  • Måltettede prompts til din GPT så den sparer dig for tid brugt på udkast til Linkedin beskeder, Boleean Search strenge til dit search-arbejde, jobbets EVP og meget mere.

Hvis du er interesseret i at høre mere, så klik på knappen herunder:

De bedste hilnser fra Mads

PS: Jeg lovede dig 3 “must-knows” inden du går igang med at headhunte - dem får du her:

  1. Tilbyd altid et bedre job når du headhunter. De færreste dygtige passive kandidater rykker for et liniært jobskifte. Altså et job hvor de skal lave nøjagtig det samme, som de gør i dag. De bliver til gengæld ofte nysgerrige, hvis du tilbyder dem et bedre job.

  2. Det handler først og fremmest om kandidaten - ikke om dig eller virksomheden. Undgå for alt i verden at lave den klassiske salgsfejl ved at tale stolpe op og stolpe ned om virksomheden og indholdet af jobbet. Det er et turn-off af dimensioner at tale udelukkende om sig selv på en 1st date.

  3. Tænk på hvordan du selv ville reagere hvis du blev kontaktet af en, der synes du var spændende til en rolle. Ville du blive tosset og afvisende? Nej vel. Mennesker er nu engang mennesker. Du er et menneske - andre vil med stor sandsynlighed reagere, som du selv ville. Den information i sig selv burde blødgøre lidt af den indre modstand, du måske har mod at headhunte…

PPS:

Vi behøver ikke kalde det headhunt. Vi kan kalde det mindhunt - eller hearthunt, som jeg så en kalde det på Linkedin. Vi kan også bare kalde det “opsøgende rekruttering”.

Det er bare ord.

📈 Skal vi snakke endnu mere om rekruttering & tilknytning?

  1. 👉Linkedin - Mads Beck 
    (Connect gerne & deltag i diskussionerne. Et “like” er også deltagelse)

  2. 💡 Fri rekrutteringstræning på YouTube.

  3. 📈 Vil du lære at skrive jobannoncer, relevante kandidater ikke kan modstå?
    Download min e-bog: "Bliv den virksomhed kandidaterne helst vil søge hos".

Kontakt mig direkte på [email protected] / +45 3030 8511