Det her bliver den største rekrutteringstrend i 2023

Håber jeg.

Forudsigelserne om hvad der kommer til at ske i 2023, er begyndt at dukke op rundt omkring. Fokus er især på den kommende – måske kommende – recession i starten af det nye år. Forståeligt nok. Og akkurat som det plejer, er der nogen, der er optimistiske og nogen, der råber bål og brand.

Uanset hvad må vi bare endnu en gang konstatere, at det er svært at spå. Især om fremtiden.

Én ting er jeg dog sikker på. I 2023 får vi med garanti både et gensyn med Bonderøven, Vild med Dans og Bagedysten. Det tog er ikke til at stoppe. Og vi kommer med garanti også til at opleve en ny regering, som ikke helt kommer til at indfri de løfter, de gik til valgkamp på. Det er jo en ufravigelig trend i både dansk og global politik.

Hvis jeg alligevel skal komme med et bud på, hvad der sker på rekrutteringsfronten næste år, så kan jeg desværre ikke trække en Frank fra Kastaniegården eller Tim Vladimir opad hatten. Det der kommer tættest på vil være, at vi igen, igen kommer til at konstatere, at danske virksomheder sætter deres lid til, at mere annoncering vil løse deres rekrutteringsudfordringer. Og jeg kommer nok tilsvarende til at poste 2-3 artikler om, hvorfor det ikke gør 😉

Det jeg dog med 99% sikkerhed kan forudsige er hvad, der ikke kommer til at ske:

I 2023 lander der ikke en quick-fix løsning, der fjerner alle dine rekrutteringsudfordringer, som dug for solen.

Vi kommer ikke til at se et nyt system, der på magisk vis tiltrækker dygtige medarbejdere, så du kan læne dig tilbage og fokusere på andre vigtige områder. Vi kommer heller ikke til at klappe af den nye AI løsning på det ugentlige fællesmøde, fordi vores nye intelligente ven igen har tilvalgt de helt rigtige medarbejdere til vores virksomhed. Ikke endnu. Hvis nogensinde…

Vi kommer heller ikke til at opleve, at ansættelsesbeslutningerne bliver markant skarpere og langt mere objektive end de er nu. Der vil stadig ske masser af fejlansættelser. Næste år er vi stadig mennesker, der ansætter mennesker. Vores personlige bias vil stadig agere sædvanlig hindring.

Vi kommer heller ikke til at se et nyt netværk af super-dygtige kandidater, der bare sidder og venter på at blive tilbudt et nyt job af dig. Hvis du bliver kontaktet af én, der vil sælge dig sådan en løsning, vil jeg råde dig til at lave tunnel-tricket og miste forbindelsen.

Til næste år vil langt de fleste dygtige mennesker stadig sidde i et godt job hos konkurrenten.

Og der vil stadig være rift om de dygtigste kandidater inden for alle brancher. Recession eller ej.

Får vi en recession, vil det dog betyde én ting. De fleste virksomheder vil opleve et opsving i antallet af ansøgere. Om I så har behov for at ansætte, afhænger af Jeres egen situation.

Og lige her er der en vigtig pointe i forhold til fremtidens rekrutteringstrends.

Den kan bedst illustreres med et tilbageblik til i sommer på Northside Festival i Aarhus, hvor jeg (igen) lærte en vigtig lektion om udbud og efterspørgsel.

Jeg havde partout billetter og var derfor afsted torsdag, fredag og lørdag.

Fredag aften havde vi udset en bod, der serverede en vegansk kylling substitut med pommes fritter. Lad os kalde den ”Bod A”. Den lå længst til venstre i en klynge af 3 madboder. Madboden længst til højre, serverede Burgere med vegansk ”bøf”. Den kalder vi ”Bod C”. Og så var der boden i midten. ”Bod B”. De serverede en semi-udefinérbar samosa efterligning. Også 100% vegansk.

Vores sult indfandt sig på nøjagtigt samme tidspunkt, som 90% af alle de andre gæster. Så der var MEGA kø ved bod A og C. Der stod ingen ved B.

Jeg var nysgerrig (og sulten), så jeg hoppede på samosa efterligningen. Den var ok – men jeg forstod godt, hvorfor køerne var længere hos A og C…

Lørdag eksploderede festivalen. Vejret var fantastik. Det var programmet også. Og hverken arrangører eller madboder havde kalkuleret med så mange gæster.

Ud på aftenen stod vi foran bod A, B og C igen. Denne gang var billedet vendt 180 grader. Der var ingen kø ved A og C. De havde udsolgt. Til gengæld var der lang kø ved B. Samosa efterligningen blev revet væk.

Nu kan ejerne af bod B efterfølgende overordnet vælge at konkludere én af to ting:

1) De kan vælge at tolke på lørdagens oplevelser og konkludere: ”Vi har fat i det helt rigtige. Vi gør det samme næste år. Det vælter jo ind med kunder!”

2) …eller kigge på fredagens oplevelser og erkende at: ”Vi gør noget forkert. Vi må gøre os mere umage inden næste år. Vi må undersøge, hvad det er folk vil have, ændre på produktet eller markedsføre os anderledes.”

…og så er der en række andre spændende tolkninger, man kan uddrage af dén historie.

Nu er vi ved min pointe i forhold til fremtidens rekrutteringstrends.

I 2023 – hvis og når recessionen er over os – så vil der være virksomheder, som længe har oplevet store problemer med manglende ansøgere, der vil mærke et positivt opsving. Akkurat som bod B på North Side. Og i den situation er det let at konkludere: ”Vi gør det godt. Vi har styr på vores rekrutteringsstrategi. Vi skulle bare opdages. Det var bare et spørgsmål om tid.”

I virkeligheden er det blot fordi de andre har udsolgt.

Markedet vender igen. Her kan vi tale om, at det reelt bare er et spørgsmål om tid. Og når det sker, vil selvsamme virksomheder være i problemer igen. Ansøgermængderne svinder ind. Og nogle af de nye dyrt ansatte medarbejdere rykker til konkurrenterne, som i virkeligheden var der, de helst ville arbejde i første omgang. Alt sammen fordi de valgte at gøre, som de plejer.

Derfor tror jeg, at dem der kommer til at ”vinde” på rekrutteringsfronten i 2023 og for altid fremover, er dem, der gør sig mere umage.

Umage med at definere og tilbyde bedre jobs, hvor det er let at gennemskue, hvornår man er en succes og hvad man kan udvikle sig til.

Umage med at skrive motiverende jobannoncer, som får folk til at stoppe op, læse til bunds og som giver lyst til handling. Primært fordi det handler om læseren – ikke virksomheden. Og fordi den er støvsuget for kedelige kravsspecifikationer og ukonkrete annonce-floskler, der minder om 99,99% af alt det andet, der flyder rundt derude.

Dem der vinder, er dem, som giver sig tid til at forventningsafstemme med medarbejderen. Ikke i overordnede termer, men helt ned på hverdagsadfærd. Og ikke bare om, hvad der skal ske de første 100 dage. Men de første 1000. Det er tankevækkende så mange kandidater, der forlader et samtaleforløb, uden at kunne fortælle, hvad jobbet reelt går ud på.

Og så er vinderne dem, der formår at kommunikere i, hvad de nye medarbejdere kommer til at lære undervejs, hvilket formål de understøtter og hvilket fællesskab, de bliver en del af.

Alt sammen aspekter, som er upåvirket af, hvordan markedet ser ud, og som altid er vigtigt, når du vil ansætte de dygtigste kandidater.

Det betaler sig altid at gøre sig umage. Derfor må og bør det være den absolut største rekrutteringstrend i 2023.

De bedste hilsner fra Mads

Nysgerrig på at vide mere? Kontakt mig direkte på [email protected] eller +45 3030 8511... eller læs mere på: