Her er 20 vigtige ting, jeg har lært om rekruttering

I år er det 20 år siden, jeg rekrutterede første gang. Her er 20 læringer jeg har opsamlet undervejs.

 1. Dygtige mennesker leder ikke efter et nyt job. De leder efter ny udvikling.

 2. People choose their manager - then the company. Desværre finder mange først ud af, at de har gjort det modsatte, efter de er startet i jobbet.

 3. Mennesket først. Det er en kliché - men til gengæld en af de ældste klicheer. Det er der en årsag til.

 4. Klarhed is King. Jeg har ikke tal på hvor mange mennesker jeg har mødt, der efter screeningdialoger, 2-3 jobsamtaler og en underskrevet kontrakt, stadig ikke kan svare nøjagtigt på et simpelt spørgsmål: “Hvad skal du lave?”

 5. Vender du ikke tilbage til alle, vender alle ikke tilbage til dig. Ghosting af kandidater er no-go. Det rammer dig altid negativt. I langt de fleste tilfælde finder du bare aldrig ud af hvordan.

 6. Det er ikke hvad en person har, der tæller. Det er altid hvad en person gør, der er det vigtigste. Stop med at stirre endeløst på kompetencer og erfaring. Fokusér på adfærd.

 7. “Hire for attitude, train for skills” er ikke bare endnu en kliché.

 8. Tilbyd altid et bedre job. Jeg siger det lige igen: Tilbyd altid et bedre job. Gå efter de profiler, hvor du kan præsentere et tydeligt mulighedsspænd i jobbet. Det skaber høj og langvarig jobmotivation allerede inden første arbejdsdag.

 9. Forsøg ikke at skabe motivation med løn. Løn kan bruges til at tiltrække og fastholde (Fy-ordet i know - men det gør det ikke mindre sandt). Accepterer kandidaten lønnen, ændrer det ikke på deres motivation. Den vil være den samme uanset hvad. Lige indtil den potentielt bliver smadret eller boostet af alt mulig andet end penge.

 10. Annoncering er den mest passive rekrutteringsstrategi der findes. Kun lige overgået af, at sidde helt stille. Direkte headhunt er den mest effektive. Sidstnævnte er noget alle kan lære (og burde gøre)

 11. Rekruttering er en holdsport. Ikke et 800 m stafetløb hvor lederen kun løber 50 m og HR spæner resten af vejen.

 12. Stop med at rekruttere til dag 1 i jobbet. Rekruttér efter hvad der sker på dag 1000.

 13. Kandidaten er helten. Ikke jer - sorry.

 14. Vedholdenhed er den mest udslagsgivende faktor, når du rekrutterer. Gentag, gentag, gentag, hold ved, hold ved, hold ved = Resultater.

 15. I 20 år har lederen ligget højest på listerne over årsager til opsigelser. Det kommer nok ikke til at ændre sig de kommende 20 år. Lederen er den vigtigste brik i succesfulde rekrutteringer og stærk tilknytning. Desværre også det modsatte...

 16. Nervøsitet, krøllet tøj, komme for sent, manglende øjenkontakt etc., kan ikke forudsige en persons performance i jobbet. Men det overbeviser du konstant dig selv om, at det kan.

 17. Vær konkret. Konkret om hvad jobbet går ud på. Konkret om udfordringerne. Konkret om udviklingen, progressionen og de fremtidige muligheder. Jo mere konkret du kan blive i din kommunikation, des større sandsynlighed for en succefuld rekruttering.

 18. Hvis du har en stærk tiltrækningskultur, men en svag tilknytningskultur, sidder du fast i rekrutterings-trædemøllen. Misser du ud på den efterfølgende tilknytning, kommer du primært til at rekruttere for at dække huller.

 19. Dine direkte rekrutterings-indsatser tiltrækker medarbejder nummer 1. Dine nuværende glade medarbejdere tiltrækker medarbejder nummer 2,3,4…17 osv.

 20. Linkedin er et must-use redskab, når du rekrutterer. Jeg har været 17 år på Linkedin. I den tid er vi gået fra “Vores medarbejdere må ikke være på Linkedin... må de?” til “What?!? Er du ikke på Linkedin?!?”. Dine fremtidige stjerner finder du lige her.

Og en lille bonus…

 1. En kandidat med mailadressen “hotlover99” kan sagtens være en fantastisk kandidat.

Der er selvfølgelig mange andre vigtige læringer.

Du får 40 i 2044...

(20 nye + en gentagelse af ovenstående 20. Dem har du alligevel glemt til den tid.)

De bedste hilsner fra Mads

PS:

Hvis du har misset det, så har jeg opbygget en RekrutteringsspecialistGPT, du kan bruge i det daglige, som hjælp til dine rekrutteringer. Uanset om du er er spritny eller habil bruger af ChatGPT.

(Kræver adgang til ChatGPT 4.0)

Der medfølger en kort mailserie, som forklarer hvordan du får det bedste ud af din nye AI-kollega.

Deler den gerne med dig - du kan finde den lige her: 🤖.

📈 Her er hvordan jeg kan hjælpe dig:

 1. Vil du være mere succesfuld i dit search & headhunt arbejde? Skriv til mig på: [email protected] 

 2. Vil du skrive jobannoncer, der får de rigtige til at søge hver gang? Klik på dette link: https://www.mindacademy.as/sadan-kommer-du-aldrig-til-at-mangle-kvalificerede-ansogere-igen

 3. Fri rekrutteringstræning på YouTube hver uge:
  https://www.youtube.com/channel/UCjGk4rIkQULVp0LrqFWSouA

 4. Læs mere om mig lige her: https://www.mindacademy.as/om-os

Kontakt mig direkte på [email protected] / +45 3030 8511

Læs alt om mind Academy på: www.mindacademy.as